Att förstora en vintage klänning

Allt verkade vara lite mindre förr, inte minst människorna. Detta har fått följden att det finns en mängd fina klänningar som är alldeles för små för dagens lite fylligare kvinnor (Grrrr!). Men misströsta inte. Det finns lösningar. Eller rättare sagt två lösningar.

1. Att kapa ett revben eller två.

2. Att förstora plagget.

Eftersom alternativ två är lite mindre smärtfyllt kör vi på det. Och eftersom jag ganska nyligen inhandlade den här skönheten tänkte jag börja med att förklara hur du kan gå tillväga när dragkedjan sitter mitt bak.

Det kanske bör tilläggas att jag INTE har några sytalanger, har aldrig haft och lär aldrig få. Det finns därför säkert mycket smartare och elegantare sätt att lösa det hela på men så här gör i alla fall jag.

1. Undersök klänningen. Hur ser området kring dragkedjan ser ut? Finns det mycket sömsmån? Hur mycket för liten är klänningen? (det fina med gamla klänningar är att man ofta såg till att ha ordentligt med tyg över i sömmarna) Vad är det för tyg? (är det något annat än bomull blir i alla fall jag lite tveksam). Hur mycket skada kan jag orsaka klänningen? (finns det risk att det hela slutar med en slaktad klänning? Låt då en annan människa (läs nättare) få bli lite lyckligare).

2. Gör en bedömning. Räcker det tyget som finns till att utöka midjemåttet så mycket som krävs? (I mitt fall var svaret nej och i vanliga fall skulle jag då rekommendera att du låter den hänga kvar men eftersom jag ibland känner att jag helt enkelt inte har något val köpte jag den ändå!)

3. Räcker sömsmånen till? Grattis! Då är det bara att sprätta bort dragkedjan, ta fram det tyg som finns tillgängligt och sedan sy fast dragkedjan igen fast lite längre ut på tyget.

4. Räcker inte tyget till blir det lite knepigare. Först måste du hitta ett passande tyg att förlänga med. Kanske kan du ta lite från kjolfållen? I mitt fall var klänningen väldigt mönstrad med klara färger. Jag valde därför ett tyg med matchande färg och sydde fast det där fållen slutade.

5. Sedan är det dags att sy på dragkedjan igen. Dragkedjans rätsida ska vara mot tygets avigsida. Fäst dragkedjan så att tyget slutar precis där dragkedjan slutar (på det sättet döljs kedjan av tyget när du har på dig klänningen).

6. När du har fäst dragkedjan provar du klänningen och håller andan. Nu kommer det mest tålamodsprövande momentet. Blir dragkedjan bubblig? Gör om gör rätt. (jag gjorde om gjorde fel cirka fyra gånger innan jag gjorde om gjorde ganska rätt).

7. Tadamtadata! Du är nu en klänning rikare!

Jag är den första att erkänna att det inte blev perfekt. Men så var också det här en väldigt för liten klänning med för lite sömsmån. Men med ett litet skärp tror jag det kommer att funka fint.

Eftersom jag för tillfället har förvandlats till en snorig liten boll kände jag inte riktigt för att posera men bilder på hur den förstorade klänningen ser ut på kommer i ett senare skede.

Nästa del i Loppanpoppans Syskola för noviser blir operation sidförstoring!

One thought on “Att förstora en vintage klänning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.