Gör en egen flanotavla

gör en egen flanotavla

En flanotavla kan man ha mycket kul med. Själv minns jag hur spännande det var att fästa figurer och lappar på förskollärarens gröna luddiga tavla. Det fina är att det varken är särskilt dyrt eller svårt att skapa en egen flanotavla att ha hemma i barnkammaren.

Du behöver:

  • En tavelram, ju större desto bättre. Att fynda en billig ram på loppis är ett tips.
  • Tapetklister
  • Linjal
  • Kardborreband
  • Ett lite luddigt tyg. Jag har använt ett vitt fleecetyg. Ett tips är att ta med sig ett kardborreband till tygaffären och testa innan du köper tyg så att du ser att bandet fäster på tyget.

Tavlan jag valde att använda är inhandlad på loppis och har en tålig plastram.

gör en egen flanotavla

Så här gör du:

Klipp till tyget så att det är lite större än ramen du ska använda dig av. Pensla tapetklister på pappskivan som sitter i ramen (är det ett motiv på skivan limmar du fast tyget på tavlans baksida för att undvika att motivet lyser igenom). Stryk ut eventuella luftbubblor med en linjal och häfta fast tyget på pappskivans baksida. Sätt tillbaka pappskivan i ramen. När klistret har torkat är tavlan redo att användas.

flanotavla

På nätet går det att köpa flanosagor men de är ofta dyra. Då går det lika bra att skriva ut bilder själv eller kanske måla en egen saga.

Själv har jag klippt i en barnbok jag köpt på loppis för en tia (det gjorde lite ont att sätta saxen i den men den var på inget sätt unik….och nu kommer den mer till användning tänker jag!).

flanotavla

På baksidan av dina motiv klistrar du fast den sträva sidan av ett ett kardborreband på så sätt fäster motiven fint på tavlan. Jag passade även på att laminera bilderna för att de skulle hålla längre.

flanotavla

Jag har även valt att laminera namnlappar på nära och kära. Så nu leker vi hitta rätt namn var och varannan dag.

2 thoughts on “Gör en egen flanotavla

  1. Så himla fint! Särskilt med alla namn 🙂
    Håller faktiskt på med en liknande tavla, men med magneter! Perfekt när dottern har rivit sönder några böcker som inte går att rädda med tejp längre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.