DIY Harlekinrutor

DIY Harlekinrutor

Ett mönster som alltid känns aktuellt är harlekinrutor. Det rombiska rutmönstret passar lika bra på köksgolvet som på hallväggen eller på skrivbordet.

När Litens café tog form tänkte jag först tapetsera väggen under kökshyllorna med denna skönhet. Men eftersom det kändes lite onödigt att köpa en hel rulle när jag bara behövde lite grann bestämde jag mig för att måla egna rutor.

DIY Harlekinrutor

Du behöver:
Två olika färger, blyertspenna, suddgummi, linjal eller ett vattenpass (om du behöver något längre att dra streck med) samt maskeringstejp.

Gör så här:

  • Måla ytan du ska dekorera med den bottenfärg som du vill ha till dina rutor. Jag valde en vit färg och målade spånplattan med grundfärg och sedan två gånger med väggfärgen för att få ett täckande resultat.
  • Sedan är det dags att räkna ut hur dina rutor ska se ut. Vill du att antalet rutor ska gå jämt ut på ytan du målar bestämmer du dig helt enkelt för hur många rader och kolumner du vill ha och delar höjden och bredden på din yta med de siffrorna. På detta sätt får du fram hur höga och breda dina harlekinrutor ska vara (en riktlinje är att harlekinrutor ofta är cirka dubbelt så höga som breda).
  • Sedan ritar du ett rutmönster med hjälp av dina mått och markera mitten av varje streck. Använd vanlig blyertspenna.

DIY Harlekinrutor

  • Tejpa längs ytterkanterna på varannan ruta med maskeringstejp genom att följa dina linjer och markeringar.
  • Måla med din bottenfärg längs insidan av kanten på varje tejpad ruta. På det sättet slipper du färgläckage.

DIY Harlekinrutor

  • När färgen har torkat målar du med den kulör du har valt till dina rutor, en eller två gånger beroende på hur mycket du vill att färgen ska täcka.
DIY Harlekinrutor
  • Innan det sista lagret färg har torkat helt drar du bort maskeringstejpen. På det sättet riskerar du inte att färgflagor fastnar i tejpen.
DIY Harlekinrutor
  • När färgen har torkat tejpar du de resterande rutorna och målar på samma sätt.
DIY Harlekinrutor
  • Efter att sista färglagret har torkat ordentligt suddar du ut dina hjälplinjer med ett suddgummi. Färdig!
DIY leksakskök

Tips!
Välj en maskeringstejp som är anpassad just för precisionsmåleri. På det sättet slipper du att klister från tejpen fastnar på underlaget och du sparar både tid och tålamod.

4 thoughts on “DIY Harlekinrutor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.