En klädfatasts mardröm…

I facket längst ner i vår frys ligger det varken frysta ärtor eller fiskpinnar. Nej, där ligger det allt som oftast en påse med kläder!

Anledningen är att jag i höstas upptäckte att jag hade fått små hål i en ylletröja som låg längst ner i en garderob jag sällan använder. Efter att ha gjort lite efterforskningar kom jag fram till att hålen troligast hade orsakats av en hungrig skalbagge eller två (att det inte var en mal som hade varit framme kom jag fram till efter att ha läst att malarnas hål var ganska oregelbundna i kanterna).

Pälsängrar lever ute i naturen och fungerar där som naturens egna dammsugare. Flyger de in genom ett öppet fönster eller en balkongdörr kan de börja tugga på kläder istället för gamla löv!

Eftersom jag släpar hem en hel del från loppis blev jag misstänkt för att ha fört in marodörerna i hemmet (även om jag tror mer på balkongdörren). Som tur var verkade det inte vara frågan om någon invasion. Men eftersom det hade varit en mindre katastrof om djuren börjat tugga på mina kläder och tyger satte jag igång projekt sanering (vilket med tanke på mängden kläder och textilier som förvarades i sovrummet tog ett antal veckor!)

För att undvika att några kryp hittar tillbaka hit har jag tagit till vissa åtgärder.

1. Så fort jag köper kläder eller tyg på loppis lägger jag det i frysen i cirka fem dagar.

2. Jag har lagt rödceder i garderoberna och smetat cederolja på listerna (finns att köpa på nätet).

3. Jag fyller garderoberna med goda dofter så som lavendel.

4. Jag förvarar inte längre grejer under sängen (tidigare hade vi en tuggvänlig madrass där).

5. Vi har lovat oss själva att vi ska dammsuga ofta!

4 thoughts on “En klädfatasts mardröm…

  1. Ett annat bra tips är att städa ur och dammtorka ur garderoberna någon gång om året. Ska man förvara kläder en längre tid kan det också vara en ide att förpacka plaggen ett och ett i plastpåsar som man sluter tätt med en plastklämma. Något att tänka på är också att pälsängrar älskar garnbingen och tyghyllan såklart. Platser där de kan ligga längst in och man inte rör runt i för mycket. Så man ska helt enkelt tänka på att göra rent på ställen där man förvarar kläder och textilier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.