Gröna Anna

Gröna Anna servis

I våra köksskåp döljer sig en kär skatt. Den används dagligen och väcker en hög med minnen. Servisen kommer från två olika hem. Den ena halvan åt jag på när vi hade söndagsmiddag hos farmor och farfar och den andra halvan har tillhört gammelfarmor Anna.

Ett hett tips är att fylla köksskåpen med serviser som väcker känslor. Så himla härligt att få tänka fina tankar varje gång man plockar fram en tallrik eller två.

Gröna Anna

På botten av mina tallrikar står det Grön Anna. Detta betyder att servisen tillverkades någon gång efter 1966. Det var nämligen då som det populära mönstret togs upp i produktion igen.

Men vi tar det från början.

  • Den första servisen med det uppskattade mönstret tillverkades under slutet av 1800-talet på Göteborgs porslinsfabrik under namnet Anna. Det sägs att namnet kommer från fröken Anna Axelsson som föddes kring sekelskiftet 1900. Anna arbetade en stor del av sitt liv på Dingle mejeri i Bohuslän.
  • Göteborgs porslinsfabrik slogs senare ihop med Rörstrand och produktionen av den populära serien var igång till 1943 då den lades i träda.
  • 1966 togs produktionen återigen upp. Dekoren förenklades och trycktes på en ny serie. I samband med detta fick servisen namnet Grön Anna. 2002 trycktes de sista tallrikarna och produktionen ligger nu nere.

Gröna Anna

Att veta lite mer om prylarna i hemmet tillför ytterligare en dimension till dem. Tanken på hur många som har sörplat kaffe ur koppar som liknar dessa värmer lite extra.

Trevlig helg!

5 thoughts on “Gröna Anna

  1. Ja Grön Anna servisen är riktigt fin. Har nästan allt saknar muggarna, jumbokopparna, väggklockan samt tårtfatet på fot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.