Kastehelmi

För några år sedan köpte jag ett vackert fat på loppis. Jag vet inte hur många gånger jag har tagit fram det ur skåpet och dragit fingret över de små glasbubblorna. Jag har försökt ta reda på vem designern är utan att lyckas.

Men så visade det sig att svaret fanns mitt under näsan på mig. Det är finske Oiva Toikka som står bakom designen (han som bland annat har designat de fantasifulla glasfåglarna)!

Kastehelmi (daggdroppe) lanserades 1964 och fanns i produktion ända fram till slutet av 80-talet. I serien fanns bland annat tallrikar, skålar, små muggar och brickor.

2010 återlanserade iitala det populära mönstret, de lanserade även nya färger så som äpplegrönt och ljusblått.

Åh vad fint det hade varit med en hel massa daggdroppar i olika färger på matbordet. Med tanke på att serien har varit populär så länge borde det ju finnas en hel del delar ute på loppisarna…

3 thoughts on “Kastehelmi

  1. Hej och Grattis till din graviditet!

    De nyproducerade kastehelmi faten är inte allt lika fina som de gamla, eller i alla fall det är stor skillnad mellan dropparna från de gamla faten om man jämför med de nya. Själv upplever jag glaset som finare i de gamla. Och dom gamla finns i massa olika fina formar som de nyproducerade inte gör. Ex. stora serveringsskålar, kakfat, kaffekoppar med tillhörande assiett, etc. och enligt mig så finns de gamla kastehelmin på loppisar/auktioner, med jämna mellanrum och är bra mycket billigare än de nyproducerade. Men på tradera tenderar de till att bli ganska så dyra i alla fall de mer ovanliga färgerna och formerna….

    Alla lycka till!
    Till fina dig!

    1. Åh tack så mycket och tack för tipsen! Ja visst är det så att originalen sällan överträffas. Läste någonstans att en firma i England kopierade mönstret när det begav sig och försökte få patent på det. Men det hela avslöjades eftersom de även hade kopierat en defekt som smugit sig in i originalmönstret där två droppar låg väldigt nära varandra. Undrar just om de där ”defekta” dropparna finns på alla delar ur serien? Har du en stor samling? Ska verkligen hålla utkik på loppisarna i sommar. Tittade lite på Tradera men som du säger så verkar priserna gå upp en hel del där…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.