Påslakan och 50-talsmönster

Att köpa tyg är dyrt. De tyger jag har tittat på kostar cirka 129 kronor metern. Ska du sy en 50-talsklänning behöver du cirka fyra meter tyg (om det är 90 cm brett). Det innebär att du måste lägga ut minst 520 kronor enbart för tyget!

Är du som jag en nybörjare på det där med att sy blir det en ganska riskfylld investering. Men nu har jag lösningen. Påslakan! Det finns hur söta mönster som helst och det fina är att ett påslakan räcker till en klänning med mycket vidd i kjolen.

Påslakanen ovan kostade 20 kronor styck på Erikshjälpen. Nu är jag redo att sätta igång!

3 thoughts on “Påslakan och 50-talsmönster

 1. vart köper man mönstern någonstans? Är en kraftig kvinna så vilka stolekar brukar dom ha ….. tacksam för svar … tack ….

  1. Hej! Jag har köpt alla mina mönster på loppis. Det är inte så svårt att hitta bara man håller utkik(men var noga med att kolla så att sybeskrivningen finns med..ibland saknas den och är man då nybörjare som jag så känns det onekligen som ett väldigt krångligt projekt att få ihop alla delarna)! Det finns även gott om gamla mönster på auktionssajter som Tradera och Ebay men där brukar de bli lite dyrare.

   Ett annat alternativ är att köpa gamla modeller fast nya mönster. Det kan man bland annat köpa från denna sida http://www.fagert.se/shop/category/symonster. Fördelen med att köpa nya mönster är ju att det blir lite lättare att få tag i rätt storlek.

   Vad gäller storlek på klänningsmönster från 50-talet så brukar storlek 42 motsvara 72 cm i midjan (ungefär som en 38 i dag), 44 motsvarar 76 cm i midjan, 46 motsvarar 80 cm, 48 motsvarar 84 osv. Här publicerade jag en gammal måttguide från ett klänningsmönster. Kanske kan vara till någon hjälp! http://www.loppanpoppan.se/vintagetips/

   Lycka till!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.