Smarta vintageköp

Den som älskar gamla kläder och har fått den dära samlargenen kommer med största sannolikhet att göra en hel del ogenomtänkta klädköp under sin livstid. Tänkte därför passa på att dela med mig av tre smarta vintageköp.

1. Köp tvådelade kreationer. Av någon skum anledning verkar det vara brist på midjekorta koftor och jackor som passar fint till äldre klänningar med vidd. Du kan därför med gott samvete investera i klänningar som redan från början sällskapar med en söt bolero eller kort jacka. Inte nog med att du får en fin outfit, jackan går med största sannolikhet att använda till en rad andra klänningar!

Den här prickiga klänningen med tillhörande jacka köpte jag för 205 kronor på Tradera. Kommer garanterat att få mycket användning för dessa plagg!

2. Ser du en billig klänning som får hjärtat att slå dubbelslag? Köp den! Även om den är för liten. Gillar du den finns det med största sannolikhet andra som skulle älska den. Sälj den sedan på Tradera och vips så har du gjort en förtjänst som kanske rent av räcker till två klänningar!

Längst ner i min garderob ligger en (stor) hög med kläder som väntar på nya ägare. Många av dem har jag aldrig själv använt eftersom de är för små eller för stora.

3. Ha is i magen. Köp kvalitet istället för kvantitet. Är minneslistan lång på Tradera kan det vara bra att ta sig en funderare på vilka plagg man faktiskt tycker är finast. Kanske är det så att du kan köpa den där jättefina klänningen som är lite dyrare om du istället skippar att köpa de där halvfina billiga.

Detta är en av mina absoluta favoriter. Klänningen var inte särskilt billig (tror den kostade runt 300 kr) men eftersom jag använder den mycket klassar jag den ändå som ett fynd!

13 thoughts on “Smarta vintageköp

  1. Ha ha typiskt! Ja undrar just varför inte fler satsar på den modellen borde finnas många potentiella köpare. Har funderat lite på om man skulle kunna köpa koftor billigt på loppis och sedan korta av dem på något sätt. Kanske värt att prova i alla fall…

   1. Eller hur!!! Det säljs ju massor med klänningar som är avskurna i midjan nu, är det tänkt att man ska ha en lång kofta till? Det ser jättekonstigt ut om man knäpper den. Jag testade med en gammal kofta och körde med overlocken, det blev lite knöligt och stort. Klurar vidare. Hade gärna gett en slant för en kofta i bra kvalité eftersom det är ett plagg som jag har till allt, men det verkar omöjligt att finna… Vi får tipsa varandra när det dyker upp något 🙂

 1. Hm, jag tror inte jag har tänkt på det där med att det sällan finns passande överdelar till. Men jag kanske inte har köpt den typen av kjolar/klänningar så mycket.. Däremot brukar jag försöka ha som regel, oavsett om jag köper nytt eller second hand, att inte köpa något som kräver att jag köper ytterligare något mer för att det ska kunna användas utan det ska liksom utgöra en komplett outfit tillsammans med det jag redan har. Undantag görs förstås, men det är ändå en rätt bra tumregel tycker jag.. Och när jag köper nytt (vilket jag försöker minska på mer och mer) så har jag dessutom som regel att jag aldrig får köpa något första gången jag ser det. Det kanske låter löjligt men det har hindrat mig från många impulsköp. Ofta brukar mitt habegär liksom rinna av mig så fort jag släppt plagget ifråga och hängt tillbaka det :p

  1. Bra tips! Stämmer väldigt bra det där med att man ofta tjänar på att lägga band på sig. Det dumma med loppisar är att det inte riktigt funkar där kanske därför man ibland kommer hem med lite knepiga grejer!

   1. Nej precis, så fort det är second hand blir det ju annorlunda, då MÅSTE man ju handla snabbt annars försvinner det. Livsfarligt :p Men då kan man ju iaf använda sig av regeln om att inte köpa nåt som kräver att man kompletterar med fler nya saker..

 2. HM sålde faktiskt rundhalsade normalkorta kashmirkoftor i höstas-missade ni det???Svarta, beiga och rostfärgade. Odekorerade-men jag tänkte jag skulle fixa broderierna själv. Köpte alltså en till mig själv i julklapp, köpte även en långärmad fin svart bolero att matcha med mina vintageklänningar-mixa nytt och gammalt är ett annat bra tips btw..
  Jag har faktiskt ett projekt på g angående att korta av koftor som är för långa, får se hur det går….

 3. Hejsan!
  Det är ju inte direkt ett budgettips jag kommer med, men Odd Molly har alltid en finstickad midjekort kofta med i sin kollektion. Ibland har den något fint mönster, såsom t.e.x. fjärilar, blomrankor, men oftast är de enfärgade och enkla. Jag har hittat mina på Tradera för cirkus 300-400kr, och det är väl rätt överkomligt. Har förresten nyssens hittat din blogg Anna, och den inspirerar mig. Sökte via google efter ”sy klänning av påslakan”, just för att jag hittat ett fantastiskt fint set på Tradera. Retro med jättestora blommor på grön botten. Nu ska jag skrida till verket med symaskinen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.