Sy barnjacka av loppistyg

sy barnjackor av loppistyg

Hipp, hipp för återbruk! Nu har den lilla äpplejackan fått sällskap av en lite större jacka. Från början var det en fin stor rund duk…som jag aldrig använde. Och visst gjorde det ont att klippa i tyget men jag morskade upp mig med tanken att jag har fler dukar och att en jacka används mer än en duk.

sy barnjackor av loppistyg

På nätet finns det en mängd flinka människor som syr fantastiska barnjackor. Jag hör absolut inte till de flinkaste. Jag älskar tanken på att sy men mina kunskaper i ämnet är inte stora och jag gör det allt för sällan. Med andra ord. Kan jag sy en liten jacka kan du sy en liten jacka.

sy barnjackor av loppistyg

Några tips från en nybörjare till en annan:

1. Skippa det där med att köpa nytt. På loppis hittar du i princip allt du behöver i tygväg (jag köpte dock dragkedja och muddar i tygaffär).

2. Hitta ett mönster du gillar och kör på det. Vill du ändra några detaljer så som kragens form, fickorna eller kanske jackans längd är det inte särskilt svårt att fixa. Jag valde att göra en A-linjeformad jacka och lade därför till några centimeter i nederkanten. Sedan skippade jag fickorna och gjorde en innerficka i stället. Det viktiga om du ändrar är att skriva upp vad du har gjort!

sy barnjacka av loppistyg

3. Skriv upp vilken sömsmån du har på de olika delarna och dubbelkolla detta innan du syr. Fina detaljer så som tex kragen brukar ha mindre sömsmån för att det inte ska bli knöligt när du vänder den ut och in.

sy barnjacka av loppistyg

4. Det tar tid att sy en jacka så då kan du lika gärna lägga lite extra krut på detaljerna. Jag sydde en innerficka och satte fast en liten (tur)elefant på den. Jag sydde även dit en namnlapp och ett hänge.

5. Om du fodrar jackan ska fodret vara några centimeter större än yttertyget. Detta gör du lättast genom att helt enkelt flytta ut mönsterdelen några centimeter från kanten innan du klipper fodret.

6. Överkragen ska vara lite större än underkragen. Syr du en liten fin söm längs kragkanten håller den bättre i tvätten (hoppa att sicksacka kragdelarna eftersom det kan synas igenom).

sy barnjackor av loppistyg

7. Lägg lite krut på mönsteranpassningen. Det är både kul och effektfullt!

8. Och sedan kanske det svåraste. Se till att den används. Det är mycket roligare med en smutsig jacka som syns än en fin hemsydd jacka som bara hänger i garderoben!

4 thoughts on “Sy barnjacka av loppistyg

  1. Så kul att se! Att sy en jacka är absolut ett kommande projekt… Har många tyger, men inget mönster än, får fortsätta leta! Vore ju kul med ett gammalt mönster med lite A-linje form. Har sett så mycket fint här hos dig, tack så mycket för inspirationen!

    1. Åh vad glad jag blir! Tack 🙂 Just att få till A-linjeformen kan man nog trixa lite med. Har tidigare sytt en liten jacka från ett Stoff och stil-mönster. Inte heller det mönstret var A-linjeformat men la till några centimeter där nere och det funkade helt ok!

    1. Hej! Sent svar kommer här 🙂 Den turkosa jackan är sydd av en gammal duk jag köpt på loppis. Perfekt för tyget är lite tjockare och tål mer slitage. Jackan med äpplen är från ett bomullstyg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.