Svett och mögelfläckar

Jag har kommit över en riktig husmorsskatt. I boken Rent och fläckfritt från 1956 får läsaren tips om hur man på bästa sätt tar bort allt från mögelfläckar till kåda på kläder. Två fläcktyper som ofta ställer till med stora problem när det gäller vintagefynd är mögel och svett. Tänkte därför passa på att dela med mig av bokens tips.

När det gäller mögel på vita kläder rekommenderar Gun Jörges att man lägger fläcken i färsk kärnmjölk tillsammans med en tesked salt per liter. Plagget ska sedan ligga i blöt ett par dygn och sedan tvättas som vanligt (var man i dag får tag på kärnmjöl förtäljer dock inte historien!).

En annan möjlighet är att badda fläcken med en lösning av en matsked vinsyra i en deciliter vatten och därefter skölja grundligt.

Ett sätt att försöka angripa de förrädiska svettfläckarna är enligt boken att tvätta fläcken med ljummet vatten blandat med lite ammoniak.

5 thoughts on “Svett och mögelfläckar

  1. Jag har ett bra tips mot svettfläckar – blanda lika delar diskmedel och citronsyra, låt det ligga ca en timme och tvätta i tvättmaskin. Vet ej om det går med handtvätt, men det mesta går att tvätta på 30° skontvätt. Funkar varje gång!

  2. Eller så lägger man kläderna i blöt i ättiksvatten en stund innan tvätt och tvättar sen som vanligt, så försvinner svettlukten. Funkar kanon!

    Och filmjölk ska funka istället för kärnmjölk! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.